Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ......


Ο μέγας... πολέμαρχος -λέμε τώρα- Φρανσουά Ολάντ

Με... ναπολεόντειο ύφος, ο πρόεδρος της Γαλλίας μιλά στους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία  Με... ναπολεόντειο ύφος, ο πρόεδρος της Γαλλίας μιλά στους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία.
Από τις 15 Μαΐου 2012, όταν ανέλαβε επισήμως την προεδρία της Γαλλίας, τα ποσοστά αποδοχής του στη γαλλική κοινωνία μειώνονται διαρκώς. Η μοναδική περίοδος κατά την οποία ανέκαμψαν, έστω και προσωρινά, ήταν στις αρχές του 2013, μετά δηλαδή από την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας στο Μάλι, το οποίο απειλούσαν να καταλάβουν ολόκληρο οι ισλαμιστές αντάρτες....
Ετσι, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει πείσει ακόμη ότι μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας που καταβάλλει η δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης να αποφύγει ένα οικονομικό Βατερλό -παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνησή του, με χρονικό ορίζοντα το... 2025- αναγκάζεται να ακολουθήσει την ίδια, δοκιμασμένη συνταγή, από τον ίδιο και τους προκατόχους του. Το κάνει δε προκειμένου να δικαιολογήσει τόσο τον δικό του ρόλο ως προέδρου όσο και το βάρος που έχει η «φανέλα» της Γαλλίας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.
Ο Ολάντ, λοιπόν, έσπευσε να ενδυθεί τον μανδύα του «γερακιού» και στην περίπτωση της Συρίας -όπως έκανε ο Νικολά Σαρκοζί με τη Λιβύη (εκεί όπου τα γαλλικά Μιράζ έριξαν τις πρώτες βόμβες). Αν, μάλιστα, δεν βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια δυσάρεστη έκπληξη ανάλογη με αυτή την οποία γνώρισε ο Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική Βουλή -βάσει προγραμματισμού, η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα ασχοληθεί με τη Συρία και τα σενάρια επέμβασης στις 4 Σεπτεμβρίου- τότε είναι βέβαιο ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα συμμετέχουν, στο πλευρό των Αμερικανών, στα πλήγματα κατά του Ασαντ, όταν και εφόσον αυτά εξαπολυθούν.
Ωστόσο, ο Ολάντ δεν σταματά εκεί. Μιλώντας σε διάσκεψη πρέσβεων της Γαλλίας σε διάφορες χώρες του κόσμου, ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει επειγόντως δράση σε μία ακόμη αφρικανική χώρα: την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου το Παρίσι διατηρεί ήδη μικρής ισχύος στρατιωτική δύναμη. «Η χώρα ακολουθεί την τροχιά της Σομαλίας. Καλώ την Αφρικανική Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας να διαχειριστούν αυτή την πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά, με... ναπολεόντειο ύφος.
Εφόσον αυτή η επέμβαση πραγματοποιηθεί και, παράλληλα, εξαπολυθεί η επίθεση κατά της Συρίας, τότε η Γαλλία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την «παράδοση» που έχει δημιουργήσει: από το 1960 ως σήμερα, έχει λάβει μέρος σε πάνω από 50 στρατιωτικές επεμβάσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή -στις περιοχές, δηλαδή, όπου εκτιμά ότι διαθέτει προνομιακό πεδίο δράσης, λόγω του αποικιοκρατικού της παρελθόντος. Βεβαίως, το κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει τον Ολάντ να ξεπεράσει τους «σκοπέλους» στο εσωτερικό και την Ευρώπη, μένει να αποδειχθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου