Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Πρωτοποριακό σύστημα για τον χειρισμό αναπηρικών αμαξιδίων με τη γλώσσα

protoporiako-
Ένα πρωτοποριακό σύστημα χειρισμού των αναπηρικών αμαξιδίων δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες άτομα με παράλυση, αφού ο έλεγχός του γίνεται με τη γλώσσα.
Ερευνητές από το ινστιτούτο τεχνολογίας Georgia Tech στην Ατλάντα ανέπτυξαν το σύστημα Tongue Drive System, το οποίο περιλαμβάνει μια διακριτική κάσκα κεφαλιού και έναν μικροσκοπικό μαγνήτη που τοποθετείται στην άκρη της γλώσσας με τη μέθοδο του body piercing.
Ο μαγνήτης αποτελείται από τιτάνιο και οπτικά μοιάζει με κόσμημα, ωστόσο λειτουργεί όπως τα joystick και κατευθύνει το αμαξίδιο προς την κατεύθυνση που θέλει ο χρήστης του, κινώντας τη γλώσσα του αναλόγως.
Οι αισθητήρες που διαθέτει το σύστημα ανιχνεύει την κίνηση και τη μετατρέπουν σε εντολές, ενώ η ταχύτητα ρυθμίζεται όταν η γλώσσα ακουμπά στην εσωτερική πλευρά του μάγουλου.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν το Tongue Drive System στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ασθενών με τετραπληγία, οι οποίοι δεν μπορούν να χειριστούν το αναπηρικό τους αμαξίδιο με τα χέρια, αλλά ούτε να δώσουν φωνητικές εντολές, επειδή η φωνή τους είναι πολύ αδύναμη.
Κατά τη διάρκειά της, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με το συγκεκριμένο σύστημα οι ασθενείς χειρίζονται το αμαξίδιο πολύ καλύτερα από ό,τι με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, καθώς κινούνται πιο εύκολα, πιο γρήγορα και τουλάχιστον με την ίδια ακρίβεια.
Όπως είπε ο Maysam Ghovanloo, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευθυντής του τμήματος βιονικής του Georgia Tech, το Tongue Drive System θα βοηθήσει πολύ τα άτομα με τετραπληγία και παράλυση από τον λαιμό και κάτω, όπως ο 39χρονος Jason DiSanto, ο οποίος πάσχει από παράλυση λόγω τραύματος στη σπονδυλική στήλη και το χειρίζεται ήδη.
Η έκθεση των επιστημόνων δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, ενώ οι δοκιμές γίνονται στο Rehabilitation Institute του Σικάγο και το Πανεπιστήμιο Νόρθγουεστερν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου