Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το σύνδρομο της «Χρυσής Αυγής» και η ροπή μερικών Μητροπολιτών μας σε αυτό..

tzoumas Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Από την πρώτη στιγμή που  η «Χρυσή Αυγή», απέκτησε κοινοβουλευτική παρουσία και μπήκε στην πολιτική ζωή της χώρας, εμείς είπαμε  ότι δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό, με τα συνήθη πολιτικά κριτήρια και τις συνταγές που χρησιμοποιούμε  για να δείξουμε την συμπάθεια ή την
απαρέσκειά μας προς έναν πολιτικό σχηματισμό.
Και τούτο διότι  η συγκεκριμένη παρουσία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας,  δεν έχει καμία σχέση με  πολιτικό κόμμα, έτσι όπως τα έχουμε συνηθίσει να δρουν και να  πράττουν στον τόπο μας.
Η  «Χρυσή Αυγή», είναι ένας σύνδεσμος, μία οργάνωση,  ανθρώπων, που δεν συνδέονται μεταξύ τους, με βάση μόνον τα ιδεολογικά  τους  κριτήρια και τις απόψεις, αλλά  με γνώμονα, κυρίως, τις  προσωπικές και ιδιαίτερες, ως επί το πλείστον, συνήθειες αλλά και τον  τρόπο  της οικογενειακής ανατροφής τους!
Το κακό είναι ότι το φαινόμενο αυτό αποτέλεσε την  πολιτική διέξοδο για χιλιάδες Έλληνες, που ήθελαν να εκφράσουν την αντίδρασή τους  προς τα  κόμματα, κυρίως, εξουσίας,   τα οποία απέτυχαν στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Έτσι η αντίδραση του λαού προς τους μεγάλους, νομιμοποίησε κοινοβουλευτικά τη «Χρυσή Αυγή», μετατρέποντας την σε ρυθμιστικό παράγοντα του δημόσιου βίου!
Και ό,τι δεν έκαναν και, ευτυχώς συνεχίζουν να μην  κάνουν οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες, για να αυξήσουν τη δύναμή τους, το πράττουν, δυστυχώς, όλοι οι άλλοι!
Έχουν στήσει τη «Χρυσή Αυγή» στα έξι μέτρα και την πυροβολούν ή την πετροβολούν με  ό,τι βρίσκουν!
Το αποτέλεσμα είναι αντί να μειώνεται η δύναμή της-όπως είναι το ευκταίον για το καλό του τόπου μας- να αυξάνεται και να πολλαπλασιάζεται!
Και σε αυτή την περίεργη  γιγάντωση βοηθάει, δυστυχώς, άθελά της βέβαια και ένα μέρος της Εκκλησίας, όχι γιατί τους συμπαρίσταται, αλλά γιατί  κάποιοι άπειροι, περί την επικοινωνία και την πολιτική, Αρχιερείς μας την καταγγέλλουν!
Στην  προσπάθειά τους να επιτελέσουν έργο,να γίνουν αρεστοί   και να επιδείξουν  ατρόμητοι και γενναίοι,μπροστά στις ανάγωγες και πρωτόγονες συμπεριφορές των.. Χρυσαυγιτών, που τα ξέρουν όλα και φέρονται υποτιμητικά, βάναυσα και βάρβαρα, προς πάσα κατεύθυνση… έχουν  βγει μπροστά και κατακεραυνώνουν την «Χρυσή Αυγή» και την τακτική- στρατηγική, που ακολουθεί για να κερδίσει το λαό.
Έτσι οι Αρχιερείς μας εκείνοι που σηκώνουν την αντι- σημαία της «Χ. Α.», έγιναν μεν  αμέσως αρεστοί και αποδεκτοί στους προοδευτικούς και μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ, και κατέκλυσαν τις τηλεοπτικές μας οθόνες που ασχολούνται, ευκαίρως- ακαίρως, με το θέμα !
Αλλά με την ενέργεια αυτή, άθελά τους,οι Ιεράρχες μας, είναι ωσάν να  συμμετέχουν στο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό πάει να διαμορφωθεί και κλείνουν το…  μάτι, προς τη μία πλευρά και αποδεκατίζουν  την άλλη!
Διότι με τον ίδιο τρόπο που η «Χρυσή Αυγή» χτυπά την Εκκλησία και το Ορθόδοξο φρόνημα των πιστών, με  τη γενναιοδωρία που  διακρίνει τους Χρυσαυγίτες,για το  αρχαίο κάλλος των δώδεκα θεών του Ολύμπου, με τον ίδιο τρόπο  και ο  ΣΥΡΙΖΑ και η  πολιτική που ακολουθεί και πρεσβεύει, χτυπά βάναυσα την Εκκλησία και δυστυχώς την  παράδοση και ιστορία μας!
Δεν γίνεται, λοιπόν, οι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, να συμμετέχουν σε ημερίδες που διοργανώνουν, τεχνηέντως, συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί φορείς για να καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ισότιμο και έγκυρο και άραγε ακίνδυνο  συνομιλητή της Εκκλησίας και επομένως, εν  δυνάμει, επόμενη Κυβέρνηση και από την άλλη οι συγκεκριμένοι Ιεράρχες   να ψάλλουν τον.. «Εξάψαλμο», κατά της «Χρυσής Αυγής» !
Αλλά και οι δύο αυτοί κομματικοί μηχανισμοί θεωρούνται, ιδεολογικά και πρακτικά, το ίδιο εχθρικά διακείμενοι  προς την Εκκλησία!
Όμως, δεν έπαψαν ποτέ να έχουν στις τάξεις τους τα κόμματα αυτά- όπως και όλα τα άλλα, ακόμη και το ΚΚΕ- και  πιστό λαό- «ποίμνιο» το ονόμαζε ο μακαριστός Χριστόδουλος!
Και οι Ιεράρχες εκείνοι που παίρνουν θέση με ευκολία, υπέρ του ενός, ή εναντίον του άλλου κόμματος, διχάζουν και τριχοτομούν  το λαό μας και τον πικραίνουν με την Εκκλησία του!
Η ουσία  αλλά κσι το περίεργο της υπόθεσης αυτής, βρίσκεται στο οξύμωρο γεγονός ότι όταν ο αείμνηστος μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ύψωνε κατά καιρούς τη φωνή του και… “τάσουρνε” σε κάποιους πολιτικούς, για τις αδολεσχίες τους, τότε όλοι τον κατηγορούσαν ότι δήθεν  πολιτικολογεί και παρεμβαίνει πολιτικά!
Σήμερα και η… κουτσή Μαρία παίρνει θέση, για όλα και μετατρέπει τον εκκλησιαστικό  άμβωνα σε βήμα διχασμού του ποιμνίου! Και τώρα θεωρούν οτι κάνουν κατόρθωμα!
Δεν έχει σημασία αν αυτοί για τους οποίους τα λένε το αξίζουν. Σημασία έχει ότι δεν πρέπει να  μιλάμε καί να πλήττουμε επωνύμως κάποιους!
Η Εκκλησία πρέπει να μένει έξω από τις κομματικές διαμάχες! Να καυτηριάζει συμπεριφορές και να καταγγέλει στο λαό φαινόμενα αθείας!
Δεν είναι σωστό, όμως, να παίρνει «θέση».
Ο Μητροπολίτης Σισανίου Παύλος που άνοιξε αυτό το παράθυρο– γιατί πόρτα δεν είναι– δεν βοηθάει εαυτόν και ασφαλώς δεν βοηθάει και   την Εκκλησία με  τις κορώνες  που εκστομίσει  κατά της “Χρυσής Αυγής”.
Το ίδιο και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που όταν νοιώσει ότι ένα  θέμα του εξασφαλίζει την πολυπόθητη ταυτότητα του προοδευτικού, εγείρει κι εκείνος  την δική του άποψη και μάλιστα με το κύρος του πανεπιστημιακού καθηγητή!
Το γεγονός ότι τόσο οι Χρυσαυγίτες, όσο και οι Συριζαίοι, δεν απέχουν πολύ στις θέσεις που έχουν για την ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας, δεν μετράει  για τους Ιεράρχες μας! Το «κακό» δεν είναι γι’ αυτούς  το ίδιο κακό και στις δύο περιπτώσεις! Όπως  όταν όταν λέμε ότι  ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!
Η περίπτωση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ δεν είναι ίδια! Ο εν λόγω Ιεράρχης έχει εκφρασθεί τελευταία με πολύ σκληρά λόγια κατά της «Χρυσής Αυγής». Και πολύ καλά έκανε γιατί μέχρι πρότινος κάποιοι άσχετοι και ανόητοι — και μέσα από την Εκκλησία δυστυχώς–  τον χρέωναν επίτηδες, στον ακραίο αυτό μηχανισμό.
Έτσι τώρα που βρήκε την ευκαιρία έβαλε τα πράγματα στη θέση τους!
Όμως το θέμα αυτό της συμμετοχής των Ιεραρχών μας, σε ένα παιχνίδι που δεν γνωρίζουν τις διαστάσεις του, δεν είναι τόσο απλό!
Από αφέλεια και απειρία δημιουργήθηκε και από αφέλεια ή απειρία θα μας απασχολήσει και πάλι … Να είστε βέβαιοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου