Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ: Στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο

torchinov
Ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ θα αναλάβει προσωρινά χρέη προέδρου της χώρας, όπως αποφασίστηκε έπειτα από ψηφοφορία. Ο Τουρτσίνοφ είναι στενός σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και θα παραμείνει επικεφαλής του κράτους έως τις 25 Μαΐου οπότε και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.
Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε νωρίτερα τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως την Τρίτη.
«Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ στη Βουλή.
Υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, μία ημέρα μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να καθαιρέσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Γιανουκόβιτς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Παράλληλα, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του υπουργού Εξωτερικών, Λεονίντ Κοζάρα, στενό σύμμαχο του Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με ξένους ηγέτες οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα η χώρα να στραφεί για βοήθεια προς τη Ρωσία και όχι προς τη Δύση.
Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».
Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου